Welke voegbreedte tussen mijn tegels?

Welke voegbreedte tussen mijn tegels?

Wanneer je bezig bent met het plannen van een tegelproject, zijn er tal van overwegingen die je moet maken. Het type tegels, het patroon, de kleur en de voegbreedte zijn allemaal belangrijke elementen om te overwegen. In deze blog gaan we ons richten op een specifiek aspect van dit proces: de voegbreedte tussen de tegels. Het kiezen van de juiste voegbreedte is cruciaal voor zowel de esthetiek als de duurzaamheid van je tegelproject.

De juiste voegbreedte kiezen

Het kiezen van de juiste voegbreedte hangt af van verschillende factoren:

 1. Tegeltype: Het type tegels dat je gebruikt, speelt een rol. Natuursteen en keramische tegels hebben vaak verschillende voegvereisten.

 2. Ruimte: De ruimte waarin je tegels legt, is van cruciaal belang. In natte ruimtes zoals badkamers moeten voegen waterbestendig zijn.

 3. Tegelformaat: Grote tegels kunnen bredere voegen hebben dan kleine tegels. Smalle voegen met grote tegels kunnen een onnatuurlijke uitstraling hebben.

 4. Stijlvoorkeur: Je persoonlijke smaak en de gewenste stijl van je ruimte spelen ook een rol. Sommigen geven de voorkeur aan strakke, onopvallende voegen, terwijl anderen bredere voegen verkiezen voor een rustieker uiterlijk.

 5. Tegelranden: De randafwerking van je tegels kan ook de voegbreedte beïnvloeden. Gerectificeerde tegels (waarvan de randen zijn geslepen) kunnen kleinere voegen hebben dan niet-gerectificeerde tegels.

 

1.Tegeltype en plaatsing

Het type tegels dat je gebruikt, heeft een aanzienlijke invloed op de juiste voegbreedte. Hier zijn enkele overwegingen per tegeltype:

Vloertegels

 • Keramische vloertegels: Voor keramische vloertegels wordt meestal een voegbreedte variërend van 2 tot 5 millimeter aanbevolen. Grotere tegels kunnen vaak bredere voegen hebben.

 • Natuursteen vloertegels: Natuursteen vereist meestal bredere voegen (minimaal 3 tot 5 millimeter) vanwege de variabiliteit in dikte en grootte van natuurstenen tegels.

Muurtegels

 • Keramische muurtegels: Bij keramische muurtegels zijn voegbreedtes van 1 tot 3 millimeter gebruikelijk, afhankelijk van de gewenste uitstraling.

 • Natuursteen muurtegels: Natuursteen muurtegels hebben meestal smallere voegen van 1 tot 3 millimeter. 

 

2.Ruimte

De locatie en omgeving waarin de tegels worden geplaatst, spelen ook een cruciale rol bij het bepalen van de voegbreedte.

Natte ruimtes

In badkamers, douches en keukens, waar water veel voorkomt, is het essentieel om waterinfiltratie te voorkomen. Daarom moeten voegen goed waterdicht zijn. Dit kan resulteren in bredere voegen, vaak tussen 2 en 5 millimeter, afhankelijk van de tegelgrootte.

 • Natte ruimtes: In natte ruimtes zoals badkamers en douches is waterdichtheid van het grootste belang. Bredere voegen met een goede waterdichte voegmortel verminderen het risico van waterinfiltratie in de onderliggende structuren. Dit helpt bij het voorkomen van schimmelvorming, rot en structurele schade.

Droge ruimtes

In drogere omgevingen, zoals woonkamers of gangen, kun je kleinere voegbreedtes gebruiken, meestal tussen 1 en 3 millimeter, om een naadloze uitstraling te creëren.
 • Vloerverwarming: In ruimtes met vloerverwarming wordt doorgaans geadviseerd om bredere voegen te gebruiken. Dit heeft te maken met de uitzetting en krimp van materialen bij temperatuurveranderingen. Bij vloerverwarming kunnen temperatuurschommelingen optreden, waardoor de vloer kan uitzetten en krimpen. Bredere voegen bieden ruimte voor deze beweging, wat scheurvorming in de tegels of voegmortel helpt voorkomen.

Drukke ruimtes

 • Commerciële ruimtes: In commerciële omgevingen zoals winkels, restaurants en kantoren, waar veel mensen lopen, kunnen bredere voegen de duurzaamheid en belastbaarheid van de vloer verbeteren. Dit kan slijtage en schade aan de tegels verminderen.

  Buiten ruimtes

  • Buitentoepassingen: In buitenruimtes, zoals terrassen, opritten en zwembadomgevingen, moeten voegen doorgaans breder zijn. Dit komt omdat buitentegels blootstaan aan extreme temperatuurschommelingen, vorst-dooicycli en belastingen, zoals voertuigen. De bredere voegen bieden ruimte voor uitzetting en krimp en verminderen het risico van barsten.

   

  3.Tegelformaat

  Het formaat van de tegels heeft ook invloed op de voegbreedte. Grotere tegels kunnen over het algemeen bredere voegen hebben zonder afbreuk te doen aan de stabiliteit of het uiterlijk. Bij kleinere tegels zijn smallere voegen meestal esthetisch aantrekkelijker.

   

  Het kiezen van de juiste voegbreedte voor vloertegels en muurtegels is een belangrijke technische beslissing. Overweeg het tegeltype, de omgeving, de tegelgrootte, voegmortel en tegelranden om de beste voegbreedte te bepalen. Het doel is zowel duurzaamheid als esthetische aantrekkingskracht te behouden, terwijl rekening wordt gehouden met de specifieke eisen van jouw tegelproject. Het raadplegen van een professionele tegelzetter kan ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw situatie.

  Terug naar blog
  • Welke voegbreedte tussen mijn tegels?

   In deze blog gaan we ons richten op een specifiek aspect van dit proces: de voegbreedte tussen de tegels. Het kiezen van de juiste voegbreedte is cruciaal voor zowel de...

   Welke voegbreedte tussen mijn tegels?

   In deze blog gaan we ons richten op een specifiek aspect van dit proces: de voegbreedte tussen de tegels. Het kiezen van de juiste voegbreedte is cruciaal voor zowel de...

  • Wandtegels plaatsen met kruisjes

   Wandtegels kunnen een keuken transformeren en een verbluffend visueel effect creëren. Als je besluit om wandtegels in je keuken te plaatsen, kunnen tegelkruisjes het proces vergemakkelijken. Ontdek hier een stap-voor-stap gids...

   Wandtegels plaatsen met kruisjes

   Wandtegels kunnen een keuken transformeren en een verbluffend visueel effect creëren. Als je besluit om wandtegels in je keuken te plaatsen, kunnen tegelkruisjes het proces vergemakkelijken. Ontdek hier een stap-voor-stap gids...

  1 van 2