Op welke ondergrond kan je tegelen?

Op welke ondergrond kan je tegelen?

Tegelen op OSB en andere oppervlakken

Tegelen op OSB of een ander type ondergrond is soms een enorme uitdaging. Wil je tegelen op OSB of een andere ondergrond en zeker zijn van een optimaal resultaat? Hanteer de juiste werkmethode en gebruik slimme hulpmiddelen bij tegelen op OSB of een andere ondergrond. In deze Nivello-handleiding bespreken we de volgende tegel ondergronden:

 1. Tegelen op OSB;
 2. Tegelen op Gyproc;
 3. Tegelen op beton;
 4. Tegelen op MDF;
 5. Tegelen op Stabilisé;
 6. Tegelen op terras;
 7. Tegelen op pleisterwerk;
 8. Tegelen op chape;
 9. Tegelen op houten vloer.

  Tegelen op OSB

  Tegelen op OSB is een populaire keuze bij het leggen van een tegelvloer. OSB bestaat uit plaatmateriaal dat is samengesteld uit verschillende lagen houtschilfers. OSB-platen zijn stevig, eenvoudig verwerkbaar en aantrekkelijk geprijsd. Tegelen op OSB is daarom een uitstekend idee!

  Hoe bereid je tegelen op OSB voor?

  Zorg bij tegelen op OSB voor een goede voorbereiding. Bij tegelen op OBS dienen platen te allen tijde droog en schoon te zijn. Middels een goede voorbereiding bij tegelen op OBS voorkom je misstappen tijdens het verlijmen en ook wordt ook slechte afwerking bij tegelen op OSB voorkomen.

  Tegelen op OSB, hoe doe je dat?

  Bij tegelen op OSB verwijder je oude vloerbedekking en zorg je voor een egale en vlakke vloer. Zorg dat OSB-platen schoon en droog zijn en gebruik altijd de juiste tegellijm en -kam bij tegelen op OSB. Een levellingsysteem is altijd handig bij tegelen op OSB. Zo weet je zeker dat tegels recht komen te liggen bij tegelen op OSB.

  Voordelen van tegelen op OSB

  Tegelen op OSB brengt diverse voordelen met zich mee. Nivello zet ze voor je op een rij:

  • Tegelen op OSB is voordeliger dan tegelen op andere ondergronden;
  • OSB-platen zijn gemakkelijk verwerkbaar en dit maakt tegelen op OSB super aantrekkelijk
  • Tegelen op OSB is milieuvriendelijk, want OSB-platen zijn gemaakt van houtafval;
  • OSB-platen zijn stevig en duurzaam en daarom zullen tegels niet snel losraken of verzakken.

  Tegelen op Gyproc 

  Tegelen op Gyproc betekent dat je tegelt op gipsvezelplaten, wat een populaire keuze is voor het afwerken van zowel plafonds als wanden. Tegelen op Gyproc is niet alleen eenvoudig verwerkbaar, maar ook stevig en brandveilig, wat het een uitstekende optie maakt voor diverse afwerkingsprojecten. Bij het tegelen op Gyproc is het belangrijk om eerst stof en losse onderdelen te verwijderen. Repareer scheuren en beschadigingen en gebruik een primer, zodat de tegellijm beter hecht. Voor een professionele afwerking bij het tegelen op Gyproc is het handig om een nivelleersysteem te gebruiken. 

  Dit zorgt ervoor dat de tegels gelijkmatig geplaatst worden. Tegelen op Gyproc vereist zorgvuldigheid en de juiste voorbereiding, maar het resultaat is duurzaam en esthetisch aantrekkelijk. Door aandacht te besteden aan details en de juiste materialen te gebruiken, kan tegelen op Gyproc een mooi en duurzaam eindresultaat opleveren. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, tegelen op Gyproc biedt veel voordelen. Aarzel dus niet en ga aan de slag met tegelen op gyproc.

  Tegelen op beton 

  Tegelen op beton is zowel binnen als buiten een optie. Tegelen op beton wordt vaak toegepast bij vloeren, muren, trappen, opritten en terrassen. Gebruik bij tegelen op beton een hechtmiddel zodat tegellijm beter hecht. Tegelen op beton is milieuvriendelijk, want beton bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Beton heeft ook een ruwe structuur en dit zorgt bij tegelen op beton voor een betere hechting.

  Bij het tegelen op beton moet het oppervlak schoon en droog zijn. Eventuele scheuren of oneffenheden moeten eerst worden gerepareerd om een goede basis te creëren. Het juiste hechtmiddel en tegellijm zijn essentieel voor een sterke en duurzame hechting bij het tegelen op beton. Door de veelzijdigheid en duurzaamheid is tegelen op beton een uitstekende keuze voor verschillende projecten.

  Tegelen op MDF (8+2)

  Tegelen op MDF is geen goed idee. MDF staat voor Medium Density Fiberboard en wordt vaak toegepast als basis ondergrond voor vloerbedekking. Echter, tegelen op MDF wordt sterk afgeraden vanwege de vele nadelen. Ten eerste is tegelen op MDF niet geschikt voor hoge belastingen op vloeren. Daarnaast is MDF niet waterbestendig, wat betekent dat tegelen op MDF kan leiden tot schade door vocht. Bovendien brengt tegelen op MDF een hoog brandrisico met zich mee en is MDF gevoelig voor deuken en krassen. 

  Daarom is tegelen op MDF om meerdere redenen niet gunstig. Tegelen op MDF kan de integriteit van de vloer in gevaar brengen en kan leiden tot kostbare reparaties op de lange termijn. Overweeg in plaats daarvan materialen die beter bestand zijn tegen belastingen en vocht.

  Tegelen op Stabilisé 

  Tegelen op Stabilisé is net als tegelen op MDF niet aantrekkelijk. Stabilisé bestaat uit een combinatie van houtvezels en hergebruikt kunststof. Dit is gunstig voor geluidsisolatie en thermische isolatie, maar tegelen op Stabilisé is een minder goed idee, want hiervoor zijn de platen te zacht. Het materiaal is daarom niet stevig genoeg om tegelwerk te dragen. Tegelen op Stabilisé brengt ook andere risico's met zich mee: Stabilisé is vochtgevoelig, niet geschikt voor vloerverwarming en ook heeft het onvoldoende geluidsisolerende eigenschappen.

  Bij tegelen op Stabilisé moet extra aandacht worden besteed aan de voorbereiding van het oppervlak. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de Stabilisé platen volledig droog en vlak zijn voordat je begint met tegelen op Stabilisé. Het gebruik van geschikte tegellijm die speciaal is ontworpen voor tegelen op Stabilisé is essentieel om een sterke hechting te garanderen. Daarnaast is regelmatig onderhoud belangrijk om eventuele vochtschade te voorkomen. Tegelen op Stabilisé kan leiden tot ongewenste complicaties en extra kosten voor reparaties. Overweeg daarom goed of tegelen op Stabilisé de beste optie is voor jouw project, vooral als duurzaamheid en langdurige prestaties belangrijk voor je zijn.

  Tegelen op terras 

  Voor het creëren van een mooie buitenruimte wordt tegelen op terras veelvuldig toegepast. Daarom dat Tegelen op terras een goed plan is, maar wel eentje dat om een goede voorbereiding vraagt. Zorg bij tegelen op terras dat tegels slipvast zijn, want een terras is vaak vochtig. Gebruik bij tegelen op terras ook de kwalitatieve lijm en voegmortel bij het bevestigen van tegels van natuursteen of keramiek.


  Bij het tegelen op terras is het essentieel om duurzame materialen te kiezen die bestand zijn tegen weersinvloeden. Kies voor tegels die specifiek geschikt zijn voor buitengebruik en zorg voor goede afwatering om wateraccumulatie te voorkomen. Tegelen op terras vereist ook regelmatig onderhoud en controle op schade door weer en temperatuurwisselingen. Overweeg bij het plannen van tegelen op terras ook de oriëntatie en blootstelling aan zonlicht voor optimale duurzaamheid. Door te kiezen voor professionele plaatsing en geschikte materialen zorg je ervoor dat het tegelen op je terras vlot en duurzaam gebeurd. 

  Tegelen op pleisterwerk 

  Tegelen op pleisterwerk wordt veelvuldig toegepast bij het renoveren van binnenruimtes. Tegelen op pleisterwerk vraagt net als andere ondergronden ook om een goede voorbereiding. Pleisterwerk dient altijd droog, schoon en vlak te zijn. Voor je start met tegelen op pleisterwerk, is het relevant de ondergrond te controleren op oneffenheden en deze te herstellen. Gebruik bij tegelen op pleisterwerk de juiste tegellijm en koop een specifieke voegmortel voor het creëren van mooie voegen. Tegelen op pleisterwerk verbetert de isolatie en ook is het goed bestand tegen vocht.

  Bij tegelen op pleisterwerk is het essentieel om te zorgen voor een goede hechting van de tegels. Kies daarom voor tegellijm die geschikt is voor pleisterwerk en zorg ervoor dat de tegels gelijkmatig geplaatst worden. Na het tegelen op pleisterwerk is het belangrijk om de voegen goed af te dichten en regelmatig te onderhouden om langdurige kwaliteit te waarborgen. Tegelen op pleisterwerk biedt de mogelijkheid om de ruimte te isoleren en te beschermen tegen vochtproblemen. Overweeg bij het plannen van tegelen op pleisterwerk ook de esthetische aspecten en de functie van de ruimte voor het beste resultaat op lange termijn.

  Tegelen op chape

  Tegelen op chape wordt vaak toegepast bij binnenvloeren. Chape bestaat uit een mengsel van cement, zand en water en dit zorgt voor een stevige en vlakke ondergrond. Houd bij tegelen op chape wel een dikte aan van minimaal drie centimeter om verzakkingen te voorkomen. Tegelen op chape zorgt voor een nette afwerking, gaat vocht perfect tegen en ook is chape resistent tegen vorst en zonlicht.

  Bij het tegelen op chape is het cruciaal om te kiezen voor tegels die geschikt zijn voor de specifieke eigenschappen van chape. Gebruik daarom een goede tegellijm die specifiek ontworpen is voor tegelen op chape. Zorg ervoor dat de chape volledig droog en vrij van stof is voordat je begint met tegelen op chape. Tijdens het proces van tegelen op chape is het belangrijk om de voegen goed te vullen met een geschikte voegmortel. Overweeg bij het plannen van tegelen op chape ook de belasting en het gebruik van de ruimte voor optimale duurzaamheid en esthetiek. Met zorgvuldige voorbereiding en materiaalkeuze kun je genieten van een hoogwaardige afwerking bij het tegelen op chape.

  Tegelen op houten vloer 

  Tegelen op een houten vloer is een uitstekende manier om een binnenvloer te beschermen tegen slijtage en vocht. Het wordt vaak toegepast bij het opknappen van keukens en badkamers. Tegelen op houten vloer is uiterst duurzaam, mits je goede producten gebruikt en de juiste technieken toepast. Gebruik daarom waterdichte folie om een houten vloer te beschermen tegen vocht. Verbeter de esthetiek en functionaliteit van een vloer en kies voor tegelen op een houten vloer.

  Bij tegelen op houten vloer is het essentieel om te kiezen voor tegellijm die speciaal ontwikkeld is voor deze toepassing. Zorg ervoor dat de houten vloer goed voorbereid is en vrij van vuil en stof voordat je begint met tegelen op houten vloer. Tijdens het proces van tegelen op houten vloer is het belangrijk om de tegels gelijkmatig te plaatsen om spanningen in het hout te voorkomen. Overweeg bij het plannen van tegelen op houten vloer ook de belasting en het gebruik van de ruimte voor optimale duurzaamheid en esthetiek. Met zorgvuldige voorbereiding en materiaalkeuze maak je van het tegelen op een houten vloer een bevredigend werk.

  Start je tegelproject met Nivello

  Tegelen op OSB of een andere bodemsoort? Gemakkelijk tegelen doe je met een nivelleersysteem en het juiste tegelgereedschap uit onze webshop. Bestel van maandag tot en met vrijdag vóór 16:00 uur en ontvang je bestelling de volgende dag thuis. We verzenden gratis vanaf € 35,- en voor meer tips en advies staan we altijd voor je klaar.

  Terug naar blog
  • Perfect glad tegelen, hoe doe je dat?

   De badkamer, keuken of een toilet tegelen? Voor een mooi en vlak resultaat is een nivelleersysteem essentieel. Dankzij dit systeem zijn vloer- en wandtegels efficiënt en vlak te plaatsen. Bij...

   Perfect glad tegelen, hoe doe je dat?

   De badkamer, keuken of een toilet tegelen? Voor een mooi en vlak resultaat is een nivelleersysteem essentieel. Dankzij dit systeem zijn vloer- en wandtegels efficiënt en vlak te plaatsen. Bij...

  • Welke afstandhouders heb je nodig voor jouw pro...

   Tussen alle tegels dezelfde voegbreedte aanhouden? Met afstandhouders ben je altijd zeker van de gewenste voegbreedte. Het gebruik van afstandhouders voor je tegels brengt nog meer voordelen met zich mee....

   Welke afstandhouders heb je nodig voor jouw pro...

   Tussen alle tegels dezelfde voegbreedte aanhouden? Met afstandhouders ben je altijd zeker van de gewenste voegbreedte. Het gebruik van afstandhouders voor je tegels brengt nog meer voordelen met zich mee....

  1 van 2