Hoe werkt een nivelleersysteem voor tegels?

Hoe werkt een nivelleersysteem voor tegels?

Bent u een enthousiaste doe-het-zelver of een professioneel tegelzetter en wilt u perfect vlakke tegelvloeren en wanden creëren? Dan is een nivelleersysteem een onmisbaar hulpmiddel voor u. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een nivelleersysteem werkt en hoe u het kunt gebruiken voor het plaatsen van tegels. Lees verder om alle tips & tricks van dit handige hulpmiddel te ontdekken!

Wat is een nivelleersysteem?

Een nivelleersysteem is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het plaatsen van tegels. Het systeem bestaat uit herbruikbare clips en keggen die zorgen voor een perfect vlakke en gelijkmatige ondergrond. Er bestaan verschillende soorten nivelleersystemen. Niet alleen clips en keggen maar ook caps en clips kunnen gebruikt worden voor het nivelleren van vloeren. Het systeem helpt bij het voorkomen van oneffenheden en het minimaliseren van hoogteverschillen tussen de tegels, waardoor u een professioneel ogende tegelinstallatie kunt realiseren.

Stapsgewijze uitleg: gebruik van een nivelleersysteem

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint met het plaatsen van tegels, zorgt u ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en vrij van stof en vuil is. Controleer ook of de tegellijm geschikt is voor gebruik met een nivelleersysteem.

Stap 2: Plaatsing van de eerste tegel

Breng een laag tegellijm aan op de ondergrond met behulp van een geschikte lijmkam. Verlijm niet enkel de ondergrond maar ook de achterkant van de tegel. Plaats vervolgens de eerste tegel op de lijm en druk deze stevig aan.

Stap 3: Bevestiging van het nivelleersysteem

Schuif de clips onder de randen van de eerste tegel, op gelijke afstand van elkaar. Plaats vervolgens de volgende tegel en schuif de keggen in de clips. Duw ze aan met behulp van een nivelleertang. Dit zorgt ervoor dat de tegels op dezelfde hoogte worden gehouden en voorkomt dat ze kunnen verschuiven tijdens het drogen van de lijm.

Stap 4: Plaatsing van de volgende tegels

Breng tegellijm aan op de ondergrond en achterkant van de tegel. Plaats vervolgens de volgende tegels naast de eerste tegel. Zorg ervoor dat de clips zich tussen de voegen van de tegels bevinden. Herhaal het proces van het bevestigen van de clips en keggen voor elke tegel.

Stap 5: Verwijderen van het nivelleersysteem

Zodra de tegellijm bijna volledig is opgedroogd, kunt u het nivelleersysteem verwijderen. Gebruik  een rubberen hamer om voorzichtig de keggen los te tikken. Tik tegen de clips in de richting van de voeg. Bij het tikken zullen de clips perfect afbreken aan de voet. Verwijder ten slotte de clips en eventuele resten van de tegelvloer.

Tips & tricks tijdens het tegelen

 1. Zorg voor een goede voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u de tegels gaat plaatsen schoon, vlak en vrij van stof en vuil is voordat u begint met het plaatsen van tegels. Een egale ondergrond zorgt voor een betere werking van het nivelleersysteem.

 2. Kies het juiste type nivelleersysteem: Er zijn verschillende soorten nivelleersystemen beschikbaar op de markt. Kies het systeem dat het beste past bij uw tegelproject, rekening houdend met factoren zoals tegelgrootte, dikte en gewenst eindresultaat.

 3. Gebruik de juiste hoeveelheid lijm: Breng de tegellijm gelijkmatig aan met behulp van een geschikte lijmkam. Een gelijkmatige laag lijm zorgt voor een goede hechting en voorkomt dat de tegels gaan schuiven tijdens het gebruik van het nivelleersysteem. Breng zowel lijm aan op de achterkant van de tegel als op de ondergrond. Dit zorgt voor een betere hechting. 

 4. Pas op voor overmatig aandrukken: Bij het bevestigen van de keggen in de clips, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te overdrijven met het aandrukken. Te veel spanning kan ervoor zorgen dat de tegels breken of dat de lijm onder de tegels uitperst.

 5. Controleer regelmatig op vlakheid: Tijdens het plaatsen van de tegels is het raadzaam om regelmatig te controleren of de tegels vlak zijn met behulp van een waterpas. Dit stelt u in staat eventuele correcties aan te brengen voordat de lijm volledig is opgedroogd.

 6. Laat voldoende droogtijd toe: Zorg ervoor dat u voldoende droogtijd toelaat voordat u het nivelleersysteem verwijdert. Raadpleeg de instructies van de tegellijmfabrikant voor de aanbevolen droogtijd.

 7. Hergebruik het nivelleersysteem: Een groot voordeel van nivelleersystemen is dat ze herbruikbaar zijn. Na het verwijderen van het systeem kunt u het reinigen en bewaren voor toekomstige tegelprojecten, waardoor u kosten bespaart.

Een nivelleersysteem is een onmisbaar hulpmiddel voor het bereiken van perfect vlakke tegelvloeren en wanden. Met behulp van de herbruikbare clips en keggen kunt u hoogteverschillen minimaliseren en een professionele afwerking realiseren. Volg de stapsgewijze uitleg in dit artikel om het nivelleersysteem correct te gebruiken, aan te passen en te verwijderen. Door deze techniek toe te passen, zult u gegarandeerd indrukwekkende resultaten behalen bij uw tegelprojecten.

Terug naar blog
 • Welke voegbreedte tussen mijn tegels?

  In deze blog gaan we ons richten op een specifiek aspect van dit proces: de voegbreedte tussen de tegels. Het kiezen van de juiste voegbreedte is cruciaal voor zowel de...

  Welke voegbreedte tussen mijn tegels?

  In deze blog gaan we ons richten op een specifiek aspect van dit proces: de voegbreedte tussen de tegels. Het kiezen van de juiste voegbreedte is cruciaal voor zowel de...

 • Wandtegels plaatsen met kruisjes

  Wandtegels kunnen een keuken transformeren en een verbluffend visueel effect creëren. Als je besluit om wandtegels in je keuken te plaatsen, kunnen tegelkruisjes het proces vergemakkelijken. Ontdek hier een stap-voor-stap gids...

  Wandtegels plaatsen met kruisjes

  Wandtegels kunnen een keuken transformeren en een verbluffend visueel effect creëren. Als je besluit om wandtegels in je keuken te plaatsen, kunnen tegelkruisjes het proces vergemakkelijken. Ontdek hier een stap-voor-stap gids...

1 van 2