Hoe terrastegels leggen?

Hoe terrastegels leggen?

Klaar om je buitenruimte een geweldige make-over te geven? Of je nu een knusse hoek wilt creëren voor ochtendkoffies of een robuust terras voor familiebarbecues, het leggen van de juiste terrastegels kan de hele sfeer en functie van je tuin veranderen. We hebben alle informatie en tips verzameld die je nodig hebt om dit doe-het-zelf tegelproject met vertrouwen aan te pakken. Dus, trek je werkhandschoenen aan, wij begeleiden je tijdens het terrastegels leggen. 

Voorbereiding 

Voordat je begint met terrastegels leggen, is een goede voorbereiding cruciaal. Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de tegels wilt leggen vlak en stabiel is.

  • Terrastegels leggen op beton: Zorg ervoor dat het betonoppervlak schoon, vlak en vrij van scheuren is. Eventuele oneffenheden kun je uitvlakken met een geschikte vloeregalisatie.
  • Terrastegels leggen op stabilisé: Een ondergrond van stabilisé biedt een stevige basis voor terrastegels. Zorg dat de stabilisé goed is aangedrukt en waterpas ligt.
  • Terrastegels leggen op split: Deze ondergrond zorgt voor goede drainage en is makkelijk te egaliseren. Zorg voor een laag van ongeveer 5 cm split.

    Leggen van de terrastegels

    Terrastegels leggen is een zorgvuldig proces waarbij elke stap bijdraagt aan het eindresultaat. Hieronder vind je een gedetailleerde handleiding om het terrastegels leggen gemakkelijker te maken.

    1. Uitleggen van het patroon

    Begin met het uitleggen van de terrastegels vanaf de rand van het terras. Dit is je kans om te experimenteren met verschillende patronen en de lay-out te bepalen die het beste bij je ruimte past. Zorg ervoor dat je tussen de terrastegels een kleine voegruimte overlaat voor waterafvoer en natuurlijke uitzetting. Deze voegen helpen ook om eventuele maatafwijkingen of oneffenheden op te vangen.

    2. Snijden van de tegels

    Niet elke terrastegel zal perfect passen, vooral rond randen, hoeken, of obstakels zoals bloembedden of terrasranden. Gebruik een tegelsnijder voor keramische tegels, die een schone en rechte snede garandeert. Voor houten terrastegels kun je het beste een zaag met een fijn zaagblad gebruiken om splijten of rafelen van het hout te voorkomen. Meet zorgvuldig en markeer waar de snede moet komen, en zorg altijd voor persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens dit proces.

    3. Voorbereiden van de ondergrond

    Zorg ervoor dat de ondergrond stevig, vlak, en schoon is voordat je de tegellijm of mortel aanbrengt. Bij een ondergrond van beton is het vaak aan te raden om een primer te gebruiken voor een betere hechting van de tegellijm.

    4. Aanbrengen van tegellijm of mortel

    Afhankelijk van de ondergrond en het type tegel, kies je voor tegellijm, speciale kleefmortels of een zandbed. Voor keramische terrastegels op een betonnen ondergrond, breng je de tegellijm gelijkmatig aan met een getande lijmkam. Voor terrastegels leggen op stabilisé of split, kan het leggen op een zandbed geschikter zijn.

    5. Tegellijm aanbrengen op de tegel

    Bij sommige zwaardere of grotere tegelsoorten, zoals grote keramische of natuursteen tegels, is het raadzaam om ook tegellijm op de achterkant van de tegel aan te brengen met een lijmkam (dit wordt ook wel 'buttering' genoemd). Dit helpt om een betere hechting en een volledig contactvlak tussen de tegel en de ondergrond te garanderen.

    6. Tegel in lijmbed plaatsen

    Plaats de terrastegel voorzichtig in het lijmbed. Begin aan een kant en laat de tegel langzaam zakken om luchtzakken te voorkomen. Zorg ervoor dat de tegel goed in de lijm wordt gedrukt.

    7. Tegel aandrukken

    Gebruik een rubberen hamer om de tegel zachtjes aan te tikken en zorg ervoor dat deze stevig in het lijmbed is gedrukt. Dit zorgt voor een goede hechting en voorkomt dat de tegel later zal verschuiven of 'klinken' (loskomen).

    8. Kruisjes plaatsen

    Plaats voegkruisjes tussen de terrastegels om uniforme voegbreedtes te garanderen. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch aangenaam effect maar helpt ook om de tegels tijdens het uitharden van de lijm op hun plaats te houden.

    9. Tegel nivelleren

    Controleer de vlakheid van elke tegel met een waterpas of druk de tegel vlak met een tegelnivelleersysteem. Het is belangrijk dat alle tegels op hetzelfde niveau liggen om ongelijke oppervlakken en potentiële struikelgevaren te voorkomen. Pas de tegels aan indien nodig door ze lichtjes aan te drukken of meer lijm toe te voegen.

     

    10. Voegen van de tegels

    Nadat de tegels zijn gelegd en de lijm voldoende tijd heeft gehad om te drogen, is het tijd om de voegen te vullen. Gebruik een geschikte voegmortel die compatibel is met je tegels en de verwachte weersinvloeden. Vul de voegen grondig, en strijk de voegmortel glad met een voegspaan. Zorg ervoor dat alle voegen volledig zijn gevuld om waterpenetratie en onkruidgroei tussen de tegels te voorkomen.

    11. Reinigen en afwerken

    Na het voegen, laat je de mortel uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Reinig vervolgens het overtollige materiaal van de oppervlakte van de tegels met een vochtige spons of doek. Vermijd het gebruik van zure reinigingsmiddelen op keramische tegels, aangezien deze het oppervlak kunnen beschadigen.

      Door zelf terrastegels leggen, kun je niet alleen besparen op de kosten, maar ook een persoonlijk tintje aan je buitenruimte geven. Met de juiste voorbereiding, materialen en technieken, wordt jouw doe-het-zelf project een groot succes. Dus pak je gereedschap, kies je tegels en start met zelf terrastegels leggen.

      Terug naar blog
      • Zelf tegels leggen? Zo kies je de perfecte lijmkam!

        Zelf tegels leggen? Zo kies je de perfecte lijm...

        Nivello -

        Ga je binnenkort zelf tegels leggen? Een goede voorbereiding is half werk, en een essentieel onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste lijmkam. Het juiste gereedschap kan het verschil...

        Zelf tegels leggen? Zo kies je de perfecte lijm...

        Nivello -

        Ga je binnenkort zelf tegels leggen? Een goede voorbereiding is half werk, en een essentieel onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste lijmkam. Het juiste gereedschap kan het verschil...

      • Veelgemaakte fouten bij het gebruik van tegellijm

        Veelgemaakte fouten bij het gebruik van tegellijm

        Nivello -

        Bij het leggen van tegels komt meer kijken dan je misschien denkt. Het correct gebruiken van tegellijm speelt hierbij een sleutelrol. Zonder de juiste techniek en aandacht voor details kunnen zelfs...

        Veelgemaakte fouten bij het gebruik van tegellijm

        Nivello -

        Bij het leggen van tegels komt meer kijken dan je misschien denkt. Het correct gebruiken van tegellijm speelt hierbij een sleutelrol. Zonder de juiste techniek en aandacht voor details kunnen zelfs...

      1 van 2